ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ

 

Ένας ολέθριος «αδηφάγος» μύκητας έχει εξαπλωθεί «σαν το χιόνι» στα σπήλαια του Λασκό στη Γαλλία, απειλώντας την «Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορίας»: τις ζωγραφιές ταύρων, αλόγων και ελαφιών που δημιούργησαν πρόγονοί μας πριν από 17.000 χρόνια.



Ένας ολέθριος «αδηφάγος» μύκητας έχει εξαπλωθεί «σαν το χιόνι» στα σπήλαια του Λασκό στη Γαλλία, απειλώντας την «Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορίας»: τις ζωγραφιές ταύρων, αλόγων και ελαφιών που δημιούργησαν πρόγονοί μας πριν από 17.000 χρόνια.

Σύμφωνα με Το Βήμα, εικάζεται ότι ο μύκητας μπήκε στα σπήλαια με την εισαγωγή συστήματος κλιματισμού, που ως σκοπό είχε την προστασία των ανεκτίμητων σπηλαιογραφιών από τη θερμότητα και την υγρασία των επισκεπτών.

Τα σπήλαια του Λασκό έχουν ιστορική σημασία απροσμέτρητη ως σύμβολο της εξέλιξης της ανθρώπινης τέχνης και συνείδησης. Τα σχέδια είναι τόσο νεωτεριστικά σε αισθητική ώστε όταν ο Πικάσο βγήκε από τη σπηλιά λίγο μετά την ανακάλυψή της το 1940 αναφώνησε: «Δεν έχουμε ανακαλύψει τίποτε».

Κάποιοι ειδικοί που έχουν δει τους μύκητες (του είδους Fusarium solani) ισχυρίστηκαν ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει συνειδητά το μέγεθος της ζημιάς για να προστατεύσει το κύρος της. Είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή οι μύκητες κάλυπταν πλήρως το πάτωμα του συστήματος των σπηλαίων.

Πάντως ο έφορος του Λασκό δήλωσε την Τρίτη ότι η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο. «O μύκητας εμφανίστηκε ξαφνικά. Όλο το πάτωμα καλύφθηκε σαν από χιόνι, αλλά μόνο το πάτωμα, όχι οι τοιχογραφίες» είπε ο δρ Ζαν-Μισέλ Τζενέστ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Προϊστορίας της γαλλικής κυβέρνησης.

Όμως επισκέπτες στα σπήλαια δεν πείθονται ότι η μάχη κατά του μύκητα έχει κερδηθεί. Το περιοδικό Time σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα Γάλλοι αξιωματούχοι για πρώτη φορά παραδέχθηκαν ότι ο μύκητας εξαπλώθηκε και στις σπηλαιογραφίες. Φωτογραφία που δημοσιεύει το περιοδικό δείχνει τον μύκητα να… επιτίθεται σε ένα προϊστορικό άλογο ζωγραφισμένο στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου.

O μύκητας εμφανίστηκε το 2001 και η ξαφνική ανάπτυξή του συνέπεσε με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος κλιματισμού. Για να προσαρμόσουν τα μηχανήματα, οι εργολάβοι αφαίρεσαν μια οροφή κοντά στην είσοδο του σπηλαίου. Ωστόσο μια καταρρακτώδης βροχή γέμισε το σπήλαιο με νερό και λάσπη, ενδεχομένως μεταφέροντας σπόρια του μύκητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Από το μεγάλο σπήλαιο στον Βάτο στα Ακαρνανικά όρη Βάραθρο Βλοχού Από το βάραθρο Γραβιέρα στον Βάλτο Από άλλα σπήλαια του Νομού Αιτωλοακαρνα...